Тържественото дипломиране на випуск 2019г. ще се състои на 20 юни от 16:00 часа в ритуалната зала на община Габрово.

Икона в църквата "Свети Георги" в Жегляне от български зограф Никола МихайловНа 6 май Българската православна църква празнува Деня на Свети Георги Победоносец. Той е римски войник, който в страшните дни на гонения срещу християните при император Диоклециан смело заявява, че изповядва тази вяра. Изтезаван и унижаван да се откаже, с Божието име на уста той върши чудеса, остава верен и печели съмишленици.

Този ден е и празник на Българската армия, на нейната легендарна храброст.

Но какво значи да си храбър днес?!

Свети Георги е телесно въплъщение на храбростта, духовната чистота и красивата саможертва, но дали тези добродетели са живи днес. Има опасност да изгубим чистата вяра и човешката духовност. Моралните ценности на християнството са под заплаха и все по-често сме склонни да свеждаме глави пред трудностите или да затваряме очи. Нужни са ни идеали! Само с тях ще бъдем озарени от светлината на вярата и ще имаме храбростта да победим ламята в себе си, за да тържествува добротата.

Честит празник!

от 9 „б” клас

art carved catholic 161289Възкресение Христово - празник на Царя на ангелите

Представи си, че в теб живее ангел и ти му позволиш да мисли вместо теб. Тогава ще изчезне безпокойството, няма да се страхуваш от нищо, защото си позволил на ангелските мисли да станат твои

Във всеки човек може да живее ангел, защото хората по природа са добри. Всеки е способен на добро - да помага, да се държи добре.
На такива празници, свещени, християнски, във всеки дом влиза по един ангел. Великден е най-важният празник за християните, ангелски празник. Затова според мен трябва да сме добри, поне по това време на годината.

Замислял ли си се, какво ще стане, ако позволиш на някой ангел да мисли вместо теб, или ако всички го направим? Светът ще е изпълнен с добро, всеки ще помага на всекиго, няма да има притеснения, тъга, страх. Няма да я има тази злоба, която я има в света, в обществото. Всички ще сме ангели, олицетворение на доброто и святото.

Представи си, че наистина си ангел! Не се страхувай от това да помагаш, не се притеснявай от това да направиш добро, защото с всяка добрина светът става по-добър. Позволи на ангела да влезе в теб, позволи си сам да бъдеш добър, а не зависим и контролиран от обществото. Ако всички сме ангели, тогава светът ще е рай, а кой не иска да живее в райска земя?

Виктория Христова, 8б клас

Възкресение Христово - празник на Царя на ангелите

В навечерието на най-светлия християнски празник - Възкресение Христово, трябва да се замислим как да бъдем добри. Трябва да прозрем доброто в себе си и другите и да се отървем от всичко зло, нечисто и мрачно. Ако се отдадем на ангелските мисли, бихме могли да засияем с божествена светлина, породена от душевната ни чистота. Нека се обърнем отново към Царя на всички ангели и повече никога не прекъсваме връзката си с първоизточника на всички добрини на света!

Добрин Башев, 10a клас

За контакти

Адрес: ул. Елин Пелин №2 5300 Габрово, България

Телефон, факс: +359 (0)66 / 808 246

Email: pmg_gab@abv.bg

Календар

Февруари 2020
П В С Ч П С Н
1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29