НАША ГОРДОСТ

Добре дошли на официалната страница на
Природоматематическа гимназия "Академик Иван Гюзелев" гр. Габрово!

50 години ПМГ

През 2022 година Природоматематическа гимназия „Акад. Иван Гюзелев“ ще отбележи своя 50-годишен юбилей. Години, свързани с много човешки съдби – на всички настоящи и бивши учители на гимназията, на нашите ученици – днешните и тези, които вече са ни напуснали и са пръснати навсякъде по света, на родителите на нашите деца, които са разчитали на училището за образование и възпитание, за всички наши партньори през годините. Длъжни сме в тази празнична година да говорим и направим много за гимназията, защото тя е била и ще бъде втори дом на много и още много деца, подкрепяйки ги по пътя на тяхното образование и значими постижения, които продължават да подреждат Габрово на първите места на престижни международни и национални олимпиади и конкурси. 
Ние – всички заедно – ръководство, педагогически специалисти, училищно настоятелство, обществен съвет, ученически съвет на ПМГ „Акад. Иван Гюзелев“ сме предвидили много и различни празнични събития през 2022 година, чрез които да отдадем заслуженото на гимназията, с която се гордеем. 
Предоставяме и банковата сметка на Училищното настоятелство на гимназията, по която се събират средства за отбелязването на празника:
Банкова сметка: BG71UBBS80021014300820,
BIC КОД: UBBSBGSF, 
ОБЕДИНЕНА БЪЛГАРСКА БАНКА АД. 
Ще Ви бъдем благодарни, ако откликнете на молбата ни.
Желаем Ви здраве и успехи!

С уважение,
ЦВЕТАНА КЮМЮРДЖИЕВА
Директор на ПМГ“Акад. Иван Гюзелев“- Габрово


МАРИНЕЛА СЪБЕВА 
Председател на Училищното настоятелство


Програма

12.05.2022г.
14.30ч. Тържествено изпращане на Випускꞌ 2022 - в зала „Възраждане“

19.05.2022г.
Юбилеен спортен празник
Начало 9.30ч.
Място: зала „Орловец“

23.05.2022г.
10.30 ч. Откриване на STEM-център
11.00 ч. Коктейл и поздравления за празника
Място: Камерната зала на гимназията

Снимки от откриването може да видите тук.

18.00 ч. Тържествен концерт
Място: Откритата сцена пред Община Габрово

Снимки от концерта може да видите тук.


Видеоклипът за 50-годишния юбилей може да прегладате от този линк!


 

В чест на 50 години от създаването на Природоматематическа гимназия "Академик Иван Гюзелев" гр. Габрово, инициативен комитет, съставен от бивши възпитаници на гимназията, завършили през 1974г., предложи и изработи паметна плоча, с която да се изрази почитта на поколенията към живота и делото на първия директор на това училище – Вергил Димитров. Ръководството и педагогическият съвет на гимназията взе решение, паметната плоча да бъде монтирана във фоайето на централния вход. Тя бе открита на 15.09.2022г.
Випуск 1974 дарява и средства в размер на 340лв. Като еднократна стипендия на името на Вергил Димитров, поощряваща постиженията на изявени ученици от гимназията в областта на математиката. Съпричастни към идеята станаха всички представители на педагогическия съвет, които се присъединиха към дарителската кампания и по време на тържественото откриване на учебната година, от името на всички тях г-жа Кюмюрждиева, директор на ПМГ "Акад. Иван Гюзелев" имаше удоволствието да връчи еднократна парична стипендия на четирима наши ученици, определени от педагогическия съвет.
Михаил Михалев от 9а клас, Ясен Пенчев от 11а клас, Рая Шикова от 10а клас и Денислав Манев от 7а клас, бяха удостоени с наградата.
Уважаеми ученици, прославяйте с гордост името на нашата гимназия. Гордеем се с вас! 

Полoвинвековен летопис

Природоматематическа гимназия „Академик Иван Гюзелев“ навършва 50 години

Природоматематическа гимназия „Академик Иван Гюзелев“ ще отбележи половин век от своето основаване. Мъдрият поглед назад и задълбочената равносметка са повече от наложителни, както е неизбежно и умилението, с което нейните създатели си спомнят началото.

То е на 02.06.1972 г., когато със заповед на Министерството на народната просвета в град Габрово се открива математическа гимназия с ежегоден прием от 4 паралелки, като през учебната 1972/1973 г. се приемат ученици в VIII и IX клас. Една от паралелките всяка година трябва да е с профил „Изчислителна математика“.
През първата учебна година са приети 120 ученици в VIII клас и 102 в IX клас. От Априловска гимназия към Математическа гимназия преминават съществуващите две математически паралелки – X клас с 32 ученици и XI клас с 35 ученици. Годината започва с 289 ученици.
Ръководството на гимназията има следния състав:
Вергил Димитров – директор
Иван Петков – заместник-директор
Йовка Пенева – партиен секретар
Пенка Тодорова – председател на учителската организация
Поради липса на собствена сграда занятията се водят в сградата на Априловска гимназия на три смени – със средновечерно училище. Учебната година приключва с общ успех Мн. добър 5,20.
Половин век образователен живот събира петдесет истории в петдесет неповторими учебни години. Всяка от тях наистина е колоритна и носи „аромата“ на своето време – идеологически обагрена, белязана от социални или политически трусове, помнеща финансово благополучие или непреодолими трудности, но винаги сплотяваща около общата кауза.
Гимназията и всички свързали съдбата си с нея неизбежно създават едно щастливо семейство, което уютно наричаме „Фамилия ПМГ“. За нашия „семеен“ живот ще разкажем в една поредица от интервюта, спомени и ученически есета, защото „най-високото“ училище в Габрово дава своя малък, но запомнящ се принос в историята на нашия град, а нея сме длъжни да помним.
Домът на академик Иван Гюзелев има амбициите да открива тайните на човешкото битие, да експериментира с познанието и да генерира духовност, както живееше нашият горд патрон.


Резултати от националния конкурс за есе, видеоклип, и фотография по повод 50-годишния юбилей на ПМГ "Академик Иван Гюзелев", Габрово (Прегледай тук)

Национален конкурс за есе, видеоклип и фотография по повод 50-годишния юбилей на ПМГ "Академик Иван Гюзелев" (Свали от тук)

За контакти

Адрес: ул. Елин Пелин №2 5300 Габрово, България

Телефон, факс: +359 (0)66 / 808 246

Email: info-700116@edu.mon.bg

Календар

Юли 2024
П В С Ч П С Н
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31