За пореден път ПМГ "Акад. Иван Гюзелев" има повод за гордост!

Гимназията поздравява учениците Мартин Копчев, Ясен Пенчев, Добрин Башев Радослав Рачков, Светослав Пенков, Михаил Михалев и Денислав Манев за техните представяния на Националния летен турнир по информатика.

Гордеем се с вас!

 

Ученикът Мартин Копчев е сребърен медалист на най-голямото и престижно състезание по информатика Международната олимпиада. Той е единствения състезател от България с четири участия в Международната олимпиада по информатика. На 33-ото издание на Международната олимпиада по информатика (IOI) срещнат силите си над 350 ученици, от близо 90 държави от цял свят. Този път най-добрите информатици от цял свят се състезаваха между 20 и 27 юни 2021 г. - виртуален домакин отново бе Сингапур, а българският отбор бе ситуиран в учебната база на МОН в Банкя. 33-ото издание на Международната олимпиада по информатика (IOI) срещна силите на над 350 ученици, от близо 90 държави от цял свят.

Гордеем се с високите постижения на учениците. Гимназията завършва учебната година с 5 лауреати на националните олимпиади. Постижение с което малко училища в страната могат да се гордеят. Впечатляващи са резултатите на четирима ученици, които са включени в националните отбори на България за участие в международните отбори на България. Това са учениците Мартин Копчев -  по математика и информатика, Добрин Башев – по информатика, Веселин Димов – по физика, Цветомир Бонев и Никола Максимов – по информационни технологии с проект, който е изключителна иновация, която вероятно ще има своята практическа реализация. И Ясен Пенчев – по математика и информатика. Още много са значимите постижения на нашите ученици на националните олимпиади по английски език, немски език, информатика, математика, физика, астрономия, гражданско образование, география и икономика, техническо чертане, природни науки и др. Природоматематическа гимназия, със своите значими постижения, продължава да подрежда Габрово на първите места на престижни международни и национални олимпиади и конкурси. В навечерието на половинвековния юбилей на гимназията сме горди със забележителните постижения на нашите ученици, които не са самоцел, а утвърдени във годините, резултат от упоритата работа на учителите. Потомците на Гюзелев са длъжни да следват завещаното от своя патрон.

От 04 до 06 юни 2021 година се проведе Националното състезание по информатика, ИТ и визуални изкуства "Аз мога - тук и сега" в гр. Девин. В него взеха участие 295 ученици от цялата страна.
Поздравления за учениците Борис Матев, Виктория Новикова и Нелина Норчева - 9 клас от ПМГ „Акад. Иван Гюзелев, които се представиха отлично в състезанието в категориите Фотография и GameDev. Виктория Новикова стана четвърта в категория GameDev.
 

През тази учебна година единствено ученици от ПМГ „Акад. Иван Гюзелев“ реализираха проекти, с които участваха в кръговете на Националната олимпиада по Информационни технологии от област Габрово. На национален кръг е допуснат проектът „ERISED“ на учениците Никола Максимов от XIа клас и Цветомир Бонев, от XIв клас, който е лауерат за втора поредна година, ръководител е Димитър Ангелов.

Проектът е в новата категория „Интернет на нещата“. Интегрира хардуер и собствено разработен софтуер. Представлява компютъризирано огледало, което показва определена от ползвателя му информация.

Гимназията се гордее със своите победители и им благодари за поредното късче слава, което добавят в половинвековната история на училището.

Ето какво споделиха лауератите:

Въпрос: От къде дойде идеята за проекта?

Отговор: Тъй като „Интернет на нещата“ e категория за първи път, искахме да изберем точно нея, за да се възползваме от възможностите, които предоставя. Решихме да създадем нещо, което да помогне на съвременния човек максимално ефективно да използва времето си и затова избрахме да придадем качества на личен асистент на ежедневен предмет като огледалото, малко като в научнофантастичен филм.

Въпрос: Разкажете малко за работата си по време на проекта.

Отговор: Още от миналата година, когато участвахме на олимпиадата за пръв път, разбрахме, че сме доста добър екип и научихме, че за 3 нощи може да свършиш повече, отколкото за последните 3 месеца, ако си достатъчно мотивиран и крайният срок е достатъчно близо (смеят се). Във всеки кръг трябваше да представим проекта пред публика и комисия и всеки следващ път се чувствахме по-уверени.

Въпрос: Какво значение има този успех за вас?

Отговор: Тази олимпиада не е като останалите. По пътя и двамата трябваше да развием и приложим много умения в различни сфери, да импровизираме и експериментираме, да създадем цялостна концепция и плана за нейната реализация. Това ни даде много ценен опит за в бъдеще.

Въпрос: Благодаря и на двамата, имате ли завършващи думи?

Отговор: Много сме благодарни за начина, по който се развиха нещата и искаме да благодарим на нашия ръководител и нашите учители в ПМГ, които ни подкрепяха от началото до края.

На 13 март 2021 година се проведе онлайн Пролетно национално състезание по физика. В него взеха участие 265 ученици от цялата страна.

ПМГ „Акад. Иван Гюзелев“ участва с отбор, в който бяха включени:

  • Веселин Димов и Тихомир Галов от XIIа клас
  • Яна Василева от XIа клас
  • Божидар Иванов от Xб клас
  • Димо Петров от IXб клас
  • Рая Шикова, Борис Карабойков и Никола Георгиев от VIIIа клас
  • Ивайло Ламбуров и Светослав Пенков от VIIа клас

 

- Веселин Димов от XIIа клас завоюва I място в шеста състезателна група

- Рая Шикова от VIIIа клас завоюва II място във втора състезателна група

- Димо Петров от IXб клас завоюва III награда в трета състезателна група

- Ивайло Ламбуров от VIIа клас завоюва II награда в първа състезателна група

- Светослав Пенков от VIIа клас завоюва II награда в първа състезателна група

Учениците от ПМГ „Акад. Иван Гюзелев се включиха и в Националната олимпиада по Физика.

За национален кръг са допуснати:

- Веселин Димов от XIIа клас

- Рая Шикова от VIIIа клас.

Пожелаваме им успех!

В Природоматематическа гимназия "Акад. Иван Гюзелев", освен високо ниво на знания и умения по математика, информатика и природни науки, учениците постигат големи успехи и в областта на чуждите езици.
Единствена от област Габрово ученичката Кристиана Кабакчиева, от 12б клас, се класира за Националния кръг на олимпиадата по немски език.
Гордеем се с постиженията на учениците които се класираха за национален кръг по руски език - Виктория Кънчева, 11б клас и по английски език - Елизабет Цуцова, 8в клас.
Поздравяваме учениците и техните учители и им желаем успех на следващото предизвикателство!

 

Представителите на Природоматематическа Гимназия „Акад. Иван Гюзелев“ се състезаваха в оспорвана битка за знания за правопис на английски език на 27.03.2021г. Мая Мандичева от 5а клас взе участие в сутрешното състезание, което бе за класиралите се на 2-ро място от училищните кръгове, като се представи достойно. В следобедното състезание на шампионите от училищните кръгове Пресиян Георгиев показа класа в умението си да спелува на английски език и завоюва престижното 4-то място. Поздравление за отличното представяне на нашите деца! Бъдете все така будни, знаещи, вдъхновени и вдъхновяващи!

НАШАТА УЧЕНИЧКА РАЯ ШИКОВА ОТ VIII А КЛАС, след успех на общински и областен кръг на Националната олимпиадата по астрономия е класирана от националната комисия на второ място във възрастовата група за участие в Национален кръг на олимпиадата. Класирани са общо 45 ученици в тази възрастова група от общо 15 области от България.
Поздравявяме я и ѝ пожелаваме звездно представяне!

На 05 март 2021 г. ПМГ“Акад. Иван Гюзелев“- Габрово беше домакин на Областен кръг на Националната олимпиада по информационни технологии за учебната 2020/2021 година. От област Габрово са допуснати само четири проекта на ученици от ПМГ“Акад. Иван Гюзелев“- Габрово в категориите:
- Мултимедийни игри и симулации – на ученици от VIII клас - Теодора Папазова и Емил Стефанов, с ръководител Зорница Дженкова
- Софтуерни приложения – на ученичката от IX клас Нелина Норчева с ръководител Милена Георгиева
- Интернет на нещата с ръководител – на Никола Максимов и Цветомир Бонев от XI клас, ръководител Димитър Ангелов
- Разпределени уеб приложения – на ученици от XII клас Тихомир Галов и Калоян Иванов, с ръководител Георги Георгиев
Учениците защитиха по блестящ начин своите проекти пред областната комисия, която изрази задоволство от представянето им.
Пожелаваме успех на участниците в националния кръг!

Снимки от събитието можете да видите в нашата галерия.

За контакти

Адрес: ул. Елин Пелин №2 5300 Габрово, България

Телефон, факс: +359 (0)66 / 808 246

Email: info-700116@edu.mon.bg

Календар

Май 2023
П В С Ч П С Н
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31