На театралния фестивал "Сцена край морето", гр. Поморие, Марияна Митева получи награда за режисура на спектакъла "Изпаднали от каруцата на Бога" по Йордан Радичков.

Поздравления за успеха!

teatar ub

pokana teatarСред пъстрата палитра от извънкласни дейности ярка и емблематична за гимназията е Театрална формация  " Движение ". 25 години младите театрали радват училищната общност на гимназията. Те са на сцената на всеки наш празник. През годините донесоха много отличия от национални и международни фестивали и конкурси.

Уважаема госпожо Митева, приемете искрените благодарности за всеотдайността, с която ръководите театралната формация, за вдъхновението, ентусиазма и любовта, с която подготвяте всеки спектакъл.

Скъпи театрали, благодаря за прекрасните мигове, с които дарявате училищната общност на гимназията. За сълзите от радост, за усмивките и прекрасните мигове - аплодисменти!

И нека не забряваме актьора Александър Митев, който преди 25 години с много любов и ентусиазъм създаде театралната формация.

Поклон!

Благодарност на всички хореографи, сценографи и колеги, които участваха в създаването  на театралната магия.

Пожелавам на всички вас да продължавате да ни радвате, да играете със същия ентусиазъм и вдъхновение и през идните години.

 Да бъдем заедно и на следващите училищни празници!

За многая лета на Театрална формация " Движение " !

Цветана Кюмюрджиева

Директор на ПМГ " Акад. Иван Гюзелев " - Габрово

Златна маска за театрална Формация “Движение“  при Природоматематическа гимназия „Акад.Иван Гюзелев“  в Международния фестивал на руската култура „Россия – источник вдохновения“ в град Торино, Италия

Пътуването се осъществи от 14.05.2015 г. до 17.05-2015 г.  по проект, съфинансиран от Община Габрово по Програма Култура. Спектакълът „Човекът в калъф“ по Чехов, който получи покана за участие в рускоезичния фестивал „Балаганчик“ в Торино, Италия, беше представен на сцената на фестивала на 16.05.2015 год. Дванадесетте момчета и момичета, от които половината зрелостници , вдигнаха на крака публиката в залата , а възгласът „Молодци!“ и продължителните аплодисменти ги накараха да повярват, че са представили достойно Габрово и България, защото са единсвеният театрален състав от България.

Спектакълът е подготвен на руски език от преподавателя по руски език в гимназията Ценка Илиева. Хореографията е на Весела Генчева, а режисурата – на Марияна Митева.

За голямата награда те разбират след като се прибират в Габрово. Журито присъжда „Златна маска“ за цялостен спектакъл на габровците и откроява постижението им сред такива участници като Австрия, Украйна, Финландия, Румъния, Молдова и Италия.

 

Празник за франкокофонията и любителите на театъра!

От 31 март до 3 април 2011г. в гр. Варна се проведе поредното - 18-то издание на Международния ученически франкофонски театрален фестивал. Трупата лауреат за 2010г, участниците в театрална формация "Движение" при ПМГ, беше специален гост на фестивала, поканена, според регламента, да представи отличения спектакъл.

През 2009г. ТФ "Движение" чества своя юбилей. Преди 20 години Александър Митев създава формацията с много обич и професионализъм.

Посвещаваме спектакъла "Любовта е лудост" на светлата му памет!

Очакваме ви на 22 декември 2009г. от 17.30ч. в Дом на културата "Емануил Манолов" - гр. Габрово.

От 28 април до 1 май 2009 в Бургас се проведоха V Национални младежки празници. Участваха 16 формации от цялата страна.

Спектакълът ни „Този луд, луд град...”, посветен на габровските духовни будители, шегаджии, остроумни занаятчии, достолепни предприемачи, беше поставен от професионалното жури на фестивала в категорията „отлично представили се”, а от младежкото жури получи приз за „най-атрактивни костюми”. За много добро справяне с ролите на Александър Керков (Керката), Нуньо Фотографа и Нено Кукладжията бяха наградени Николай Скорчев от 9а клас, Георги Николов от 11г клас и Габриел Георгиев от 11а клас. 

Интересът към миналото на града, и по-точно към хората, станали известни по цял свят с пестеливостта си, но и с духовната си щедрост, беше провокиран от факта, че днес много често казваме „Искам!”, а забравяме библейския принцип, който са спазвали нашите предци: „Давайки, получаваш!”.

На сцената оживяват Нено Кукладжията, като създател на първия „куклен театър на сaндъче” с неговите кукли Рачо и Дешка, Нуньо Фотографа, с неговия коронен номер на „Лудият” от Шандор Петьофи, Акександър Керков като музикант, Мария Пънкина, като първата защитничка на животните в града, габровската олелийня, която дава живот на днешните карнавални шествия.

Каним всички, които искат да научат нещо повече за своите предци, да присъстват на празничния концерт на гимназията, който ще се състои на 22 май 2009г. в Дома на културата в гр. Габрово.
В следващия линк на ТФ "Движение" може да разгледате снимки от националните младежки празници в Бургас.
Музата на театъра отправи предизвикателство към творческия екип на театрална формация „Движение” в гимназията: тази година те подготвят три представления на три езика – „Този луд, луд град” на български език, „Цигани” от Ал. Пушкин – на руски и адаптация по разказа на Георги Господинов „Първи стъпки” – на френски език.

Руската и френската група подготвяха участието си за два престижни национални фестивала – Девети национален фестивал на детското и юношеското творчество на руски език, състоял се в Руския културно-информационен център в София и посветен на Годината на България в Русия и ХVІ-то издние на ежегодния международен франкофонски ученически фестивал, проведен в Стара Загора под патронажа на кмета на Община Стара Загора проф.Светлин Танчев и организиран от АПФБ, Алианс Франсез и Френския институт.
 
 Двете групи играха по едно и също време – на 25 април т.г., в условията на много силна конкуренция на връстниците си от елитни езикови гимназии от цялата страна. Усилената работа на младите актьори по време на репетициите, професионализмът на художествените ръководители на формацията – режисьора, г-н Александър Митев и хореографа, г-жа Весела Генчева, всеотдайността на преподавателите – г-жа Марияна Митева, г-жа Ценка Илиева и г-жа Христина Бонева, дадоха своите резултати. И двете групи станаха безусловни фаворити на публиката, аплодирала бурно актьорите не само на сцената, но и извън залата. Авторитетното жури на фестивала в Стара Загора, председателствано от г-н Ришар Лескюр – аташе по езиково сътрудничество и зам.-директор на Центъра за култура и сътрудничество при посолството на Франция в България, оцени актьорските умения на нашия единадесетокласник Георги Николов (ХІ г клас) и му връчи „Златна маска” за най-добър актьор.

Вярваме във вас!
 

За контакти

Адрес: ул. Елин Пелин №2 5300 Габрово, България

Телефон, факс: +359 (0)66 / 808 246

Email: pmg_gab@abv.bg

Календар

Юни 2021
П В С Ч П С Н
1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30