НАША ГОРДОСТ

Добре дошли на официалната страница на
Природоматематическа гимназия "Академик Иван Гюзелев" гр. Габрово!

Боровец 2013

Отлично представяне на ученици от ПМГ на Национална конференция по математика

Copy of PMG Borovec

На проведената 13 Ученическа секция на 42 Пролетна конференция на Съюза на математиците в България, учениците от ПМГ „Акад. Иван Гюзелев” участваха с 4 проекта и спазиха традицията да се предствавят отлично с проекти по информационни технологии и изследване по информатика.

С Грамота за отлично представяне бяха отличени проектите: - IT Employer (www.itemployer.net) с автори Рали Ралев и Радослав Грънчаров (12 клас) и ръководител Георги Георгиев (бивш ученик на ПМГ, Шechnical trainer в Telerik AD); проектът е web-базирано приложение, разположено в наложилата се напоследък cloud-среда. То предоставя възможност на потребителите да създадат и управляват собствен профил, близък до автобиография (Europass CV-формат). Собствен авторски алгоритъм анализира данните на всеки  потребител и поставя рейтинг на неговия профил, като критериите могат да бъдат и допълнително специфицирани. Когато работодател търси персонал, той може да използва IT Employer-платформата за оптимален избор на кадри, без да се налага преглеждане на огромна по обем информация за кандидатстващия.

- Оптимизация чрез седментни дървовидни структури с автор Васил Пашов (11 клас) и руководител Галя Неделчева – старши учител в ПМГ. Ученикът се обучава в извънкласна школа по информатика при проф. д.м.н Стоян Капралов, като усвоените знания и умения са основни за разработването на доклада. Васил Пашов представя изследване на специфична структура от данни, като са разглежда методи за обработката им и реализацията им, прави подобрения в известните алгоритми и чрез комплекти тестове доказва предимствата на структурата. Предложени са и възможности за последващо развитие на изследването. През тази седмица екипът беше поканен за участие в международна научна конференция CompSysTech през м.юни което ще бъде 4-то поредно участие на екип от ПМГ в издание на конференцията.

С Грамота за много добро представяне бяха отличени проектите:

- Calc it Up (www.raykov.uchenici.bg) с автори Любомир Райков и Мартин Христов (12 клас) и ръководител Димо Димов (Project manager в Gameloft AD). Calc it Up е двумерна платформена игра, базирана на HTML 5. Тя развива способността на играещите да решават задачи под напрежение, което я прави интересна и силно приложима в образованието (в момента е във вариант за ученици от началната степен). Състезателният елемент в нея предлага нова форма на решаването на задачи, която не предизвиква в учениците приемането им като задължение. Любомир и Мартин са разработили учебната игра чрез най-съвременни технологии, което я прави приложима за компютри, таблети и мобилни телефони без да са необходими каквито и да било допълнителни настройки.

- Blog Management System (www.bms-bg.net) с автори Александър Арамов (12 клас) и Божимир Маринов (11 клас) и ръководител Галя Неделчева. е отворена система за управление на блог в интернет пространството. Потребителите могат да управляват един или повече блога, чрез администраторски панели. Иновация в приложението е възможността за добавяне на потребителски шаблони (templates) за дизайна, което позволява персонализиране и по-голямо разнообразие от блогове. Екипът е създал framework за продукта, с собствени функции и класове, чрез които се управлява системата. Към всяка публикация могат да бъдат добавяни коментари, които се одобряват от създателя на блога. Приложението е насочено към неформални общности от хора, които могат да обменят идеи и друга информация в сферата на техните интереси, удачно е дори за управление на комуникациите в една фирма.

Проектите по информационни технологии са представени за национален кръг на олимпиадата по ИТ и изчакват оценката на Националната комисия. Ръководството на гимназията благодари на учениците, подкрепя включването на нови ръководители и ожелава успех на екипите. И на добър час на дванадесетокласниците, които чрез тези награди вече са приети за студенти в три университета в България.

 

За контакти

Адрес: ул. Елин Пелин №2 5300 Габрово, България

Телефон, факс: +359 (0)66 / 808 246

Email: pmg_gab@abv.bg

Календар

Март 2023
П В С Ч П С Н
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31