НАША ГОРДОСТ

Добре дошли на официалната страница на
Природоматематическа гимназия "Академик Иван Гюзелев" гр. Габрово!

50 години ПМГ

През 2022 година Природоматематическа гимназия „Акад. Иван Гюзелев“ ще отбележи своя 50-годишен юбилей. Години, свързани с много човешки съдби – на всички настоящи и бивши учители на гимназията, на нашите ученици – днешните и тези, които вече са ни напуснали и са пръснати навсякъде по света, на родителите на нашите деца, които са разчитали на училището за образование и възпитание, за всички наши партньори през годините. Длъжни сме в тази празнична година да говорим и направим много за гимназията, защото тя е била и ще бъде втори дом на много и още много деца, подкрепяйки ги по пътя на тяхното образование и значими постижения, които продължават да подреждат Габрово на първите места на престижни международни и национални олимпиади и конкурси. 
Ние – всички заедно – ръководство, педагогически специалисти, училищно настоятелство, обществен съвет, ученически съвет на ПМГ „Акад. Иван Гюзелев“ сме предвидили много и различни празнични събития през 2022 година, чрез които да отдадем заслуженото на гимназията, с която се гордеем. 
Предоставяме и банковата сметка на Училищното настоятелство на гимназията, по която се събират средства за отбелязването на празника:
Банкова сметка: BG71UBBS80021014300820,
BIC КОД: UBBSBGSF,
ОБЕДИНЕНА БЪЛГАРСКА БАНКА АД. 
Ще Ви бъдем благодарни, ако откликнете на молбата ни.
Желаем Ви здраве и успехи!

С уважение,
ЦВЕТАНА КЮМЮРДЖИЕВА
Директор на ПМГ“Акад. Иван Гюзелев“- Габрово


МАРИНЕЛА СЪБЕВА
Председател на Училищното настоятелство


Програма

12.05.2022г.
14.30ч. Тържествено изпращане на Випускꞌ 2022 - в зала „Възраждане“

19.05.2022г.
Юбилеен спортен празник
Начало 9.30ч.
Място: зала „Орловец“

23.05.2022г.
10.30 ч. Откриване на STEM-център
11.00 ч. Коктейл и поздравления за празника
Място: Камерната зала на гимназията

18.00 ч. Тържествен концерт
Място: Откритата сцена пред Община Габрово


Полoвинвековен летопис

Природоматематическа гимназия „Академик Иван Гюзелев“ навършва 50 години

Природоматематическа гимназия „Академик Иван Гюзелев“ ще отбележи половин век от своето основаване. Мъдрият поглед назад и задълбочената равносметка са повече от наложителни, както е неизбежно и умилението, с което нейните създатели си спомнят началото.

То е на 02.06.1972 г., когато със заповед на Министерството на народната просвета в град Габрово се открива математическа гимназия с ежегоден прием от 4 паралелки, като през учебната 1972/1973 г. се приемат ученици в VIII и IX клас. Една от паралелките всяка година трябва да е с профил „Изчислителна математика“.
През първата учебна година са приети 120 ученици в VIII клас и 102 в IX клас. От Априловска гимназия към Математическа гимназия преминават съществуващите две математически паралелки – X клас с 32 ученици и XI клас с 35 ученици. Годината започва с 289 ученици.
Ръководството на гимназията има следния състав:
Вергил Димитров – директор
Иван Петков – заместник-директор
Йовка Пенева – партиен секретар
Пенка Тодорова – председател на учителската организация
Поради липса на собствена сграда занятията се водят в сградата на Априловска гимназия на три смени – със средновечерно училище. Учебната година приключва с общ успех Мн. добър 5,20.
Половин век образователен живот събира петдесет истории в петдесет неповторими учебни години. Всяка от тях наистина е колоритна и носи „аромата“ на своето време – идеологически обагрена, белязана от социални или политически трусове, помнеща финансово благополучие или непреодолими трудности, но винаги сплотяваща около общата кауза.
Гимназията и всички свързали съдбата си с нея неизбежно създават едно щастливо семейство, което уютно наричаме „Фамилия ПМГ“. За нашия „семеен“ живот ще разкажем в една поредица от интервюта, спомени и ученически есета, защото „най-високото“ училище в Габрово дава своя малък, но запомнящ се принос в историята на нашия град, а нея сме длъжни да помним.
Домът на академик Иван Гюзелев има амбициите да открива тайните на човешкото битие, да експериментира с познанието и да генерира духовност, както живееше нашият горд патрон.


Резултати от националния конкурс за есе, видеоклип, и фотография по повод 50-годишния юбилей на ПМГ "Академик Иван Гюзелев", Габрово (Прегледай тук)

Национален конкурс за есе, видеоклип и фотография по повод 50-годишния юбилей на ПМГ "Академик Иван Гюзелев" (Свали от тук)

За контакти

Адрес: ул. Елин Пелин №2 5300 Габрово, България

Телефон, факс: +359 (0)66 / 808 246

Email: pmg_gab@abv.bg

Календар

Юни 2022
П В С Ч П С Н
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30